Kjøtt og fugl

Helstekt lammelår

 

Jeg begynner med å stikke hull i kjøttet med en tynn og skarp kniv. I disse hullene putter jeg halve hvitløksfedd, 1/2 fedd i hvert hull, tilsammen ca 4 fedd.

Jeg lager en tykk flytende marinade av grovmalt pepper, sennep (dijon), rosmarin, olivenolje og rødvin.

Denne marinaden smører jeg låret godt inn i.

Deretter legger jeg låret i en frysepose el. heller i ev. resten av marinaden, tømmer posen for luft og lukker godt igjen.

Så lar jeg låret stå og kose seg i kjøleskapet i >1 døgn.

Jeg tar låret ut ca 1 time før jeg skal steke det, preser av marinaden og steker låret på en varm stekeplate for å lukke porene.

Legger låret på rist over en langpanne, har på salt og marinaden igjen.

Så steker jeg låret på ca 200 grader i 30-40 minutter det er viktig å bruke steketermometer kjøttet skal ha en kjernetemperatur på 60-70 grader.

Når låret er ferdig skal det hvile i 20 minutter før det skjæres opp, dette gir grei tid til å tilberede resten.

Jeg har stekte poteter til enten i båter eller små mandel eller roswald hele stekt i grov salt, grov pepper, olivenolje, hvitløk grovt hakket 2 fedd og urter.

Har enten dampede eller glaserte grønnsaker til.

Sausen lager jeg av resten av marinaden og av stekesjyen som ligger i langpannen under låret, gjerne med noe fløte eller creme fraiche og urter.

 

 

Kjøttboller

 

5 kg kjøttdeig

3 løk

4 chilli

300 g brød

8 egg

2 dl bbq saus

3 ss fajitas krydder

3 ss taco krydder

2 paprika av hver farge (gul, grønn, rød)

gr.sak kuttes fint alt blandes boller lages 40-50 gram

Stekes på panne eller i varm ovn >200 grader.

 

 

Kyllingburger med chilli

 

Til 4 personer.

2 grillede kyllinger

1 chili (rød eller grønn) (2 små for tøffinger)

2 paprika (farge etter smak)

1 rødløk (eller annen løk)

ca 4 egg

ca 1/2 brød (fint uten skorper) kan være tørt.

salt / hvit pepper

griljermel til panering

- Rens kyllingen fri for skinn og ben.

- finhakk chili, paprika og rødløk.

- bland sammen kylling, paprika, chili, rødløk og egg i kjøkkenmaskin

(kan også bruke food professor på kylling og egg ev. chili hvis man vil ha en finere "deig" / burgere

bland da rødløk og paprika i etterpå, ikke i professoren)

- bland i brød terninger til det blir en Litt klissete deig.

- vend i griljermel og friter (stek med masse olje).

- stek til de er gyllne brune.

- hvis de skal fryses skal de bare friteres / stekes litt så de henger sammen.

Serveres i brød med salat og alt annet digg du ønsker og med stekte poteter. eller på en helt annen måte.

 

 

Horn med ost og skinke

 

Oppskrift til 24 horn.

200 g smør

6 dl melk

50 g gjær

2 ts salt

4 ts sukker

1 kg hvetemel

ca 300 g revet ost

ca 300 g finstrimlet skinke

egg eller melk til pensling

Smelt smør og tilsett melk. Varm til væsken er lunken. Rør ut gjæren i litt av den lunkene væsken. Tilsett resten av ingrediensene og elt sammen til en glatt og smidig deig. Dekk bakebollen med plast og la den heve i ca 40 min.

Elt deigen om og del den i 3 jevnstore emner. Kjevle hvert emne ut til en rund leiv. Del leiven i 8 spisser. Legg 1/2 - 1 ss finrevet ost og 1/2 - 1 ss finstrimlet skinke på den brede kortenden av trekanten, og rull sammen fra den brede kortenden mot spissen.

Legg på bakepapirkledt stekebrett, dekk med et klede og etterhev i ca 20 min. Pensle med egg eller melk. Stek i varm stekeovn ved 225 °C på midterste rille i 12-15 min.

Avkjøl på rist.

Tips: Hornene kan lages med 1/2 dl olje og vann for de som ikke tåler melk.